ایمنی در ایام نوروز - سازمان آتشنشاني و خدمات ایمنی
اصول ايمني قبل از شروع تعطيلات
1- استفاده از حفاظ و قفلهاي مناسب
2- استفاده از محافظ توپي زني در درب ورودي
3- نصب دزدگيرهاي سيمي يا سنسوري ارزان قيمت در روي ديوارها و در ورودي درها
4- ورودي كانال كولررا هرچند كوچك باشد با حفاظ فلزي محفوظ كنيم.
5- چنانچه از آژير خطر استفاده ميكنيم محل نصب آن را طوري انتخاب كنيم كه سارقان نتوانند آن را به سهولت تشخيص دهند.
6- چنانچه در مجاورت يا پشت خانه، ملك مخروبهاي وجود دارد ديوارهاي مجاور را با آهن و بتن محكم و غير قابل نفوذ كنيم.
7- تميز كردن خانه و شستشوي فرشها در اين ايام با كمك كارگران مطمئن و شناخته شده باشد.
8- اشيا و اوراق بهادار و وجه نقد را در موقع ترك منزل در منزل نگذاريم.
9- محل نگهداري جواهرات و اشياء ارزشمند را به ميهمانان يا فاميلي كه اطمينان كافي به او نداريم نشان ندهيم.
10- براي نگهداري اشياء قيمتي خود از صندوقهاي امانات بانك ها استفاده كنيم.
11 - توصيه ميشود قبل از سفر، افراد خانواده دورههاي كمكهاي اوليه را بگذرانند.
12- خودرو خود را به دست تعميركاران و سرويس كاران مجرب بسپاريم.
13- هميشه از بهترين لوازم يدكي براي تعويض قطعات استفاده كنيم.
14- لاستيك زاپاس خودرو را از لاستيكهاي مستهلك انتخاب نكنيم زيرا امنيت كافي براي استفاده ندارد.
15- بيماران ديابتي قبل از سفر به مراكز درماني مراجعه و پلاك شناسايي مربوط به بيماران ديابتي را دريافت كنند و به گردن خود بياويزند.
نكات ايمني قبل از حركت
1- پربودن باك بنزين
2- هميشه قبل از سفر از سلامت فني و وجود تجهيزات ايمني (عاج لاستيكها، چراغهاي راهنما، ترمز، تيغه ی برف پاك كن، كپسول آتشنشاني، زنجير چرخ، علائم هشداردهنده، جعبه ی كمكهاي اوليه،...) در وسيله ی نقليه ی خود اطمينان حاصل كنيم.
3- وسايل هشداردهنده از قبيل بوق، فلاشر، چراغهاي راهنما و... را بازديد و از سالم بودن آن ها مطمئن شويم.
4- همراه داشتن چراغ قوه، راديو كوچك، چراغ اضطراري، نقشه ی راهنما هنگام مسافرت ضروري است.
5- گذاشتن فردي قابل اعتماد ! در منزل هنگامي كه به مسافرت ميرويم.
6- اطلاع دادن از خالي بودن منزل به نزديك ترين اداره ی پليس.
7- روشن گذاشتن و تعويض روشنايي منزل توسط همسايههاي قابل اعتماد هنگامي كه در سفر هستيم(درصورت امكان با كليد الكتريكي از منزل خودشان)
8- روشن گذاشتن راديو و تنظيم آن روي فركانس يكي از شبكههاي تلويزيون (با صداي قابل فهم از بيرون)
9- خروج از منزل به صورت جدا جدا و با فاصله براي رفتن به مسافرت و...
10- اطمينان از بسته بودن شير اصلي آب از كنتور به منظور جلوگيري از نشت آب درخانه.
11- اطمينان از بسته بودن شير همه ی وسايل گازسوز و شير اصلي كنتور گاز.
12- لازم است دربرگه اي، داخل جيب هر نفر از افراد خانواده اطلاعات مربوط به گروه خوني، حساسيتهاي داروئي، سن، نام نام خانوادگي و يك شماره ی تماس با آشنايان وجود داشته باشد كه درصورت بروز حادثه نيروهاي امدادي بتوانند از اين اطلاعات استفاده كنند.
13- درصورت سفر به نقاط دور از دسترس مردم و نيروهاي امدادي براي اطلاع رساني و موقعيت نمايي از وجود دستگاه جي پياي (مكان ياب) استفاده كنيم.
14- همراه داشتن شماره تلفنهاي امداد خودرو جاده ضروري است.
توصيههاي عمومي هنگام سفر
1- از چادر زدن و بازي كردن در كنار جاده و محل هايي كه احتمال ريزش كوه وجود دارد، خودداري كنيم.
2- از همراه بردن سيلندرهاي گاز پيك نيكي در خودرو، قطار و اتوبوس جداً خودداري كنيم.
3- از روشن كردن آتش و وسايل حرارتي گازسوز و نفت سوز درون چادر مسافرتي خودداري كنيم زيرا آتش و گاز منواكسيد كربن باعث از بين رفتن افراد داخل چادر ميشود.
4- براي گرم كردن خود در چادر از كيسه ی خواب و پتوي مناسب استفاده كنيم.
5- هنگام برافروختن آتش دور آن را سنگ چين كنيم تا خاكستر آتش به اطراف پراكنده نشود. پس از استفاده نيز آن را با آب فراوان خاموش و پس از اطمينان از خاموش شدن آتش، محل را ترك كنيم.
6- بدون تجهيزات مناسب اقدام به بالارفتن از ارتفاعات نكنيم.
7- درسواحلي كه غريق نجات در آن وجود ندارد به شنا نپردازيم.
8- درطول سفر مراقب حيوانات حيات وحش باشيم و به آنان آزار نرسانيم.
9- از نزديك شدن به حيوانات وحشي نموده زيرا احتمال گازگرفتگي از طرف حيوان وجود دارد اين امر موجب انتقال بيماري از حيوان به شخص ميشود.
10- از نزديك شدن به مكان هايي كه درآن ها چاه يا گودالهاي عميق وجود دارد خودداري كنيم.
11- هنگام وقوع زمين لرزه خودروی خود را با حفظ خون سردي به كنار جاده هدايت، از خودرو پياده و به محل امن پناه ببريم.
12- هنگام سيلاب از خودرو بيرون و به نقاط مرتفع كنار جاده برويم.
13- هنگام رعد و برق خودرو را به كنار جاده هدايت، در خودرو بمانيم و از دست زدن به قسمتهاي فلزي خودرو خودداري كنيم و اگر درفضاي باز قرارداشتيد در جاي امني غير از زير درختان پناه بگيريم.
14- در سفر به آرامي حركت و از زيباييهاي طبيعت لذت ببريم.
سفر و طبيعت
1- از روشن كردن آتش در جنگلها پرهيز كننم با توجه به مساعد بودن هوا در ايام تعطيلات نوروز، ازدياد بيش از حد مسافران و گردشگران و سفر به مناطق جنگلي احتمال وقوع حوادث ناشي از سهل انگاري و بي احتياطي برخي از افراد وجود دارد لذا حتي الامكان از روشن كردن آتش براي پخت غذا و گرم شدن پرهيز كنیم.
2- در مواقع لزوم بعد از استفاده از آتش، از خاموش شدن آن اطمينان حاصل و درصورت وقوع هر نوع حوادث مشابه فوري مراتب را به آتشنشاني يا مراكز امدادي، نيروي انتظامي، هلال احمر، بسيج، شوراهاي اسلامي محلات و... اطلاع دهيم.
همچنين ميتوانيم هنگام وقوع آتش سوزي در جنگل و يا پارك، چوبها و برگهاي خشك را از اطراف آتش جمع آوري و با ريختن خاك بر روي آتش از پيشروي آتش جلوگيري كنيم.
از انداختن بطريهاي شيشهاي و پلاستيكي در طبيعت خودداري كنيم كه اين امر در شرايط خاص موجب باز تابش نور خورشيد به صورت متمركز بر روي خار و خاشاك و برگ درختان ميشود و موجبات آتش سوزي را فراهم ميآورد.
توصيههاي بهداشتي هنگام مسافرت
1 - توصيه ميشود تا حد امكان غذا را شخصاً آماده و از مصرف مواد غذايي در رستوران و غذاخوريهاي نامطمئن و يا خريد مواد غذايي از دستفروشان خودداري كنیم. 2- هنگام سفر، بهترين غذايي كه ميتوان همراه داشت، غذاهاي خشك و يا انواع كنسرو است.
3- در مسافرت بهتر است قاشق، چنگال، كارد و ليوان شخصي خود را همراه داشته باشيم. ضمناً همراه داشتن دستمال كاغذي مرطوب با مواد ضد عفوني كننده براي تميزكردن قاشق و چنگال توصيه ميشود.
4- غذاهاي كاملاً داغ و تازه، ميوههاي تازه پوست كنده، انواع كنسروها، بستنيهاي پاستوريزه، غذاهاي خشك و نان تازه جزو غذاهاي سالم تلقي ميشوند، در مقابل غذاهايي كه دستفروشان عرضه ميكنند و ميوه هايي كه مدتي از پوست كندن آن گذشته است و بستنيهاي سنتي درشمار غذاهاي پرخطر محسوب ميشوند.
5- در صورت استفاده از غذا در رستورانهاي بين راه، غذا را به صورت كاملاً داغ يا كاملاً سرد مصرف كنيم. از مصرف سالاد اولويه به عنوان غذاي مسافرتي اكيداً خودداري كنيم. در صورتي كه در سفر غذاهاي گوشتي همراه داريد، بايد قبل از مصرف آن را کاملا حرارت دهید. از مصرف سالاد به ویژه سالادی که در آن ها کاهو استفاده شده است و غذاهای دریایی در غذاخوریهای بین راهی خودداری کنیم.
6- شیر و فراوردههای آن را حتما به صورت پاستوریزه مصرف کنیم.
7- بهترین میوههایی که برای مسافرت میتوان همراه داشت ميوه هايي از جمله موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آن ها کنده شود. 8- در صورت بروز هر گونه علایم تهوع، استفراغ و اسهال به اولین مرکز درمانی مراجعه کنیم، ضمنا همراه داشتن ORS توصیه میشود.
9- برنج بعد از پختن سریعا باید مصرف شود.
10- گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنیم.
11- آب را فقط از منابع مطمئن تهیه و یا از آب های بطری شده استفاده کنیم. از مصرف آبهای سطحی و چشمهها و دریاچهها خودداری کنيم و جوشاندن آب به مدت 5 دقیقه و یا استفاده از قرصهای هالوژن طبق دستورالعمل سازنده هنگام مشکوک بودن به سلامت آب توصیه میشود.
12- یخ را از مراکز مطمئن تهیه و از مصرف یخهایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد میشوند، خودداری کنیم. برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت نماییم مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.
13- رعایت بهداشت فردی از جمله شست و شوی مکرر دستها با آب گرم و صابون و کوتاه نگه داشتن ناخنها، به حفظ سلامت کمک میکند.
14- هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی بر چسب بسته بندی غذا نوشته شده است دقت کنیم.
15- از نگهداری و مصرف مواد غذایی اضافه آمده خودداری کنیم.
16- هنگام سفر غذا باید آخرین وسیلهای باشد که میخواهیم همراه ببریم و تا لحظه ی قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.
مایع حیات را فراموش نکنید
آب شرط وجود حیات است و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت میگیرد. آب به علت پارهای از خواص ویژه ی اساسی نقش تنظیم کنندهای در طبیعت دارد و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ میکند. جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیست توسط مسافران عزیز موجب استفاده ی بهتر ازاین موهبت الهی و تضمین سلامت جسمی آنان میشود. در روزهاي تعطيل نوروز به طور معمول در تغذیه افراد تغییراتی رخ میدهد که یکی از آن ها کاهش چشمگیر مصرف آب است. در حقیقت به علت دید و بازدید و گذراندن زمان طولانی در خارج از خانه و سفر مصرف آب در افراد کاهش مییابد.
این امر میتواند مشکلاتی را برای سلامتی انسانایجاد کند که بارزترین آن ها، بروز یبوست است. آب یکی از مهم ترین و مفید ترین موادی است که از بروز یبوست پیش گیری می کند و با کاهش مصرف آن،این عارضه به خصوص در کسانی که مستعد ابتلا به آن هستند ناراحتیایجاد میکند.
مصرف آب هم چنین برای تعدیل واکنشهای داخلی بدن و حفظ شادابی و سلامتی پوست ضروری است. پس توصیه میشود برای نوشیدن آب برنامه ریزی منظم داشته و این ماده ی حیات بخش را درایام نوروز فراموش نکنیم.
هشدارهای امنیتی در هنگام سفر
1- تراکم جمعیت در پایانههای مسافربری، حمل مقادیر زیاد پول و.... در روزهای پایان سال آمار سرقت را افزایش میدهد.که لازم است هنگام سفر، وجوه نقدی، چکهای مسافرتی و لوازم با ارزش از قبیل گوشی تلفن همراه را در جیبهای داخل لباس و به شکل چند جیبی قرار دهیم.
2- حتی المقدور براي جابجایی پول نقد از دستگاههای خود پرداز استفاده كنیم.
3- مسافران داخل پایانههای سفرهای برون شهری، مراقب تماس بدنی افراد مشکوک باشند، زیرا دراین نوع از سرقتها، مجرم از طریقایجاد تنش چند لحظهای، توجه فرد و اطرافیانش را به تنش به وجود آمده متمرکز ميكند و با توجه به سرعت عمل بالایی که متهمان در جیب بری دارند، اقدام به سرقت ميكنند و متواری میشوند. مسافران در طول سفر هنگام خرید از نزدیک شدن و یا دخالت در درگیریهای بین بین افراد خودداری کنند، زیرا ممکن است به صورت دروغین،این نزاع شکل گرفته، تا با استفاده از تجمع جمعیت راحت تر سرقت انجام شود.
برای پیشگیری از وقوع سرقت افراد سارق کمین ميكنند
4- هنگام پنچری خودرو در جاده ها، از قفل بودن دربها اطمینان حاصل کنیم.
5- مراقب ماموران قلابی در راههای عبوری باشیم و با احراز کارت شناسایی معتبر با آن ها همکاری كنيم.
توصیههایایمنی بعد از سفر
1- قبل از ورود به خانه برای احتیاط از انفجار گاز، کنتور برق را قطع كنیم.
2- بزرگتر خانواده قبی از ورود دیگر افراد، یک بازدید کلی از منزل داشته باشد. که در صورت وجود مشکل آن را رفع كند.(ورود جانوران موذی، ریخته شدن خرده شیشههای شکسته، نشست گاز، احتمال آوار،....)
3- از بسته بودن همه شیرهای لوازم گاز سوز اطمینان حاصل و سپس شیر اصلی گاز را باز كنیم.
4- هنگام روشن كردن وسایل گاز سوز ابتدا کبریت را روشن و سپس شیر گاز را باز كنیم.
5- براي جلوگیری از انتقال بیماریها ناشي از گرد و غبار، میکروبها، قارچها و کپکها یی که در طول سفر بر روی لوازم نشسته، وسایل خود را از خودرو خارج و همه ی آن ها را بشوئيم. خودروی خود را نیز شتشو دهیم.
6- قبل از باز كردن فلکه ی اصلی آب همه ی شیرهای آب را بررسی كنيم و ببندیم.